Kalendarz Mlekiem Mamy: promocja karmienia piersią – 2021

Fundacja „Mlekiem Mamy”, wspólnie z jednym z Partnerów organizacji – Zuzanną Kruschewską Photography, przeprowadziła sesję fotograficzną.

Sesja zdjęciowa jest elementem projektu #edukacjazamiastreklamy, którego efektem końcowym będzie “Kalendarz Mlekiem Mamy” na rok 2023. Podjęłyśmy próbę wydania kalendarza na rok 2022, jednak nie uzbierałyśmy niezbędnych funduszy.

Pozostałymi produktami projektu są: historie dotyczące różnego sposobu karmienia, które znajdziesz na wybranych serwisach Fundacji oraz inne materiały edukacyjne i promujące karmienie naturalne.

Sesja i jej produkty nie zostały wykorzystywane do reklamy preparatów do żywienia niemowląt oraz promocji  karmienia sztucznego.

Projekt jest realizowany w ramach działań statutowych Fundacji.

Zbiórka funduszy na projekt Kalendarz Mlekiem Mamy

Hasło: #edukacjabezreklamy

W polskich placówkach ochrony zdrowia można znaleźć wiele materiałów promujących producentów substytutów mleka kobiecego takich jak: kalendarze, podkładki pod mysz, notesy, długopisy, itd. Materiały reklamowe są dość powszechne i nie wszyscy pracownicy ochrony zdrowia zdają sobie sprawę, że posługując się nimi promują karmienie sztuczne, choć istnieją prawne regulacje chroniące karmienie piersią. Odpowiedzialność za przestrzeganie zapisów Kodeksu WHO spoczywa na producentach, dystrybutorach, punktach sprzedaży, ale również na systemie ochrony zdrowia i pracownikach opieki zdrowotnej.

Chcemy przekazać jak największej liczbie podmiotów leczniczych kalendarze bez reklamy, aby kobiety przebywające w nich zamiast reklamy otrzymały dostęp do wiedzy w zakresie karmienia piersią i mleka kobiecego.

Do tego celu potrzebujemy jednak środków finansowych. W związku z tym, że nie możemy liczyć na administrację państwową zwracamy się z prośbą do wszystkich osób wspierających kobiety w początkach macierzyństwa i laktacji o pomoc w zebraniu funduszy na ten cel. Od ich wysokości będzie uzależniony nakład Kalendarza.

Jesteś z nami? Jeżeli tak – dorzuć się do zbiórki!

👉 Zbiórka funduszy: [WSPIERAM TO!]

👉 Darowizna: możesz dokonać wpłaty bezpośrednio na konto lub do “skarbonki” Fundacji.

👉 Fani Mani – zarejestruj się, robiąc zakupy on-line możesz nas wesprzeć. Płaci sklep, nie Ty.

Wszystkie środki zgromadzone do końca 2022 r. zostaną przeznaczone na “Kalendarz Mlekiem Mamy” na rok 2023.

Sesja fotograficzna

Celem Sesji jest normalizacja i promocja karmienia naturalnego małych dzieci (karmienie piersią, karmienie odciągniętym mlekiem), jednak nie wykluczyłyśmy z udziału mam karmiących sztucznie (żadna z nich nie zgłosiła się). Na zdjęciach uwieczniony jest akt karmienia (karmienie piersią, odciąganie pokarmu/karmienie butelką) dziecka lub dzieci w naturalnym otoczeniu przyrody. Zdjęcia zostały wykonane w Parku Skaryszewskim im. Ignacego Jana Paderewskiego w Warszawie.

👉 Sesja fotograficzna: [SESJA roboczo] [IG] [SESJA MM]

👉 Wydarzenie: SESJA FOTOGRAFICZNA W WARSZAWIE

👉 Formularz zgłoszeniowy: [KLIK]

👉 Regulamin i wymagane zgody: [KLIK]

Mecenat

Zaproponuj formę wsparcia.

Możesz zaproponować mecenat dla projektu #edukacjazamistreklamy w formie wsparcia: finansowego, medialnego, w realizacji lub w inny dogodny dla siebie sposób.

Musisz jednak spełniać poniższe warunki:

• Nie współpracujesz z producentami preparatów do żywienia niemowląt, ani podmiotami od nich zależnymi lub finansowanymi przez tychże.
  • Nie reklamujesz i nie prowadzisz sprzedaży preparatów do żywienia niemowląt.

Kalendarz Mlekiem Mamy

👉 Kalendarz Mlekiem Mamy: [WKRÓTCE]

Fundacja "Mlekiem Mamy" wspiera w karmieniu naturalnym. Jeżeli karmienie piersią okazuje się niemożliwe, pokazujemy, że można karmić piersią inaczej (KPI), tj. odciągniętym mlekiem i podawać je w inny sposób. Edukujemy w zakresie tzw. świadomego rodzicielstwa i zdrowego stylu życia już od pierwszych chwil dziecka.